Apple kommer under det närmaste halvåret visa att den ledning och de produktfamiljer som Steve Jobs byggt upp under mer än ett årtionde, mer än väl klarar att stå på egna ben, även utan Jobs som ständigt närvarande ledare. Apple kan leverera även utan Jobs ständigt i fokus.

Jag hoppas att Steve får lugn och ro för att kunna fokusera på sin hälsa och kan komma tillbaks mer aktivt till sommaren (troligtvis för att presentera nästa generation iPhone). Även om han skulle välja att inte lägga ner hela sin själ i Apple vid återkomsten finns säkert en annan roll att ta, kanske liknande den som Bill Gates valde sedan han överlämnat rollen som VD för Microsoft till Steve Ballmer.

Apples ledarteam är riktigt starkt och täcker in alla delar som krävs för att fortsätta på den inslagna vägen. Tim Cook som en fokuserad och handlingskraftig ledare är ett självklart val som ersättare på VD–posten. Produktcyklerna för Apples välmående produktfamiljer är idag etablerade och innebär gott om godis året runt, inte bara fokuserat kring ett par tillfällen om året.

Hysterin och spekulationerna kring Steve Jobs hälsa handlar till stor del om en nervös aktiespekulationsmarknad som stirrat sig blinda på Jobs karisma och verkar tro att allt Apple gör emanerar direkt från någon sorts magisk skaparkraft. Sanningen är den att Apple nu är så vältrimmat att Jobs och den övriga ledningen säkert sedan länge planerat för en tid med mindre fokus på ledaren och mer på själva varumärket och produkterna.

För några bra insikter om läget för Apple och spekulationshysterin kring Jobs besked att ta sjukledigt från Apple ett halvår, rekommenderas Dan Millers artikel från Macworld samt Walt Mossbergs rapport för Fox business News.