Sedan det nu står helt klart att Apple kommer att släppa nya MacBook–modeller vid ett mindre event 14 oktober (19.00 svensk tid), har ett antal mer trovärdiga rykten kring vad vi kan vänta oss utkristalliserats.

Att det är aluminium som blir basen för nästa generations chassi är helt klart. Det lutar åt en tunnare profil i stil med den som iMac, MacBook Air, iPhone 3G och nu senast nya iPod Nano och iPod Touch använder sig av, vilket även läckta bilder av själva aluminiumramen indikerar. En upprensning och förenkling av diverse anslutningskontakter är dessutom ett måste för att kunna förverkliga en tunn profil.

Vad gäller inkråmet är frågan om vi får se en ny och spännande processorgeneration (Nehalem), åtminstone för MacBook Pro framstår detta som troligt.

Kringkretsar från Nvidia skulle kunna vara ytterligare ett led för att förenkla och förminska själva elektroniken. Dessutom kan ett sådant drag skilja ut Apples bärbara alternativ från den övriga PC–världens standardlösningar. Nvidias plattform ger dessutom längre batteritid och samtidigt rejält förbättrad kapacitet på grafiksidan. Vi kanske äntligen får en MacBook som duger till att spela moderna spel på.

Större trackpad med utökad repertoar vad gäller multi–touch känns rätt, att det skulle bli en avancerad touchskärm med glasyta istället för mer traditionell trackpad verkar däremot inte troligt.

Det spekuleras dessutom om sänkta priser för MacBook. Något som behövs för att fylla i det gap som Apple lämnat i budgetsegmentet. PC–sidan har pressat priserna rejält, inte minst genom succén för Asus lilla Eee PC, som fått många efterföljare även från andra tillverkare. Det vore en riktig bomb om Apple släppte en hårdbantad MacBook Nano och satte normen även i detta segment av ultraportabla datorer.

På tisdag får vi hursomhelst se hur långt Apple valt att gå med nästa generation MacBook och MacBook Pro, de viktigaste byggstenarna i kärnverksamheten Mac. Det kommer garanterat att bli en intressant vecka.