Apples första dator Apple I tillverkades endast i 200 exemplar, varav färre än hälften finns kvar idag. Apple I Basic, den extremt kompakta version av programspråket Basic som Steve Wozniak skrev till Apple I främst för att kunna programmera spel är ännu mer sällsynt. Nu har till slut ett bevarat kassettband med denna Basicvariant blivit analyserad och digitaliserad. Det finns massvis med gammal mjukvara som sakta men säkert vittrar bort från magnetiska media världen runt.

Källkoden skriven i 6502 Assembler för att rymmas inom 4096 byte lockades sedan fram från den digitaliserade källan. Michael Steil som stått för jobbet har dessutom gjort så att Apple I Basic går att använda som skriptspråk direkt under Mac OS X.

Originalinspelningen från kassettbandet går att lyssna på som en 38 sekunder lång mp3. För den som vill vara extra nördig finns dessutom denna skrälliga ljudfil som ringsignal till iPhone.

”I don’t know if I did anything that’s taught in school. I don’t know if I did anything by normal rules, but it was very, very structured. It got down to the point that for every parenthesis, I would write a routine for that parenthesis, and it has a token number. And an asterisk has a certain token number when it’s used as multiply. And I would write a little routine for that one. So it was a real easy development system. I got it done in weeks, just a couple of months, two or three months. And the BASIC was the longest hours I did of the entire Apple I project.”
–Steve Wozniak