Apple har inte lika strikt koll på hur de egna applikationerna använder teckensnitt som förr. I program som iCal har man gått ifrån sina egna principer och det utmärkta skärmtypsnittet (liten textstorlek) Lucida Grande, för att istället blanda in Helvetica där det inte passar (liten textstorlek). iPhone däremot med sin höga skärmupplösning klarar av Helvetica som huvudtypsnitt.

Denna uppluckring av Apples stolta tradition som typografisk mästare, har fått till följd att många tredjepartsutvecklare nu använder teckensnitt lite hursomhelst. Det krävs en hel del eftertanke för att använda rätt typsnitt på rätt plats med rätt effekt. Windows Vista har i typografiskt hänseende på många sätt gått om Mac OS X typografiskt, med nya fräscha och välkonstruerade teckensnitt.

Sebastian de With har gjort en djupdykning i Helvetica respektive Lucida Grande som teckensnitt för programgränssnitt. Väl värt en läsning, kan öppna ögonen för varför vissa applikationer känns fel. Det kan mycket väl bero på felaktigt använda teckensnitt.

”Speaking of iCal, which proudly boasts Helvetica in miniature point sizes on the screen, it has the utterly mind boggling feature that it shows you calendar information on a computer screen with everyone’s favorite 1940 typeface for print, and prints these exact calendars on paper in Lucida Grande, a computer display font from this milennium.”