Egentligen hade jag tänkt stå över, men det är nog ändå bäst att skriva något om företaget Psystar och dess OpenMac. Jag kan förstå att många blev till sig utav möjligheten att kunna köpa en expanderbar Mac till lägre pris än en Mac mini när OpenMac plötsligt dök upp. Det underförstådda löftet var att denna Hackintosh på alla sätt utom vad gäller tillverkarlogotypen ska fungera som en riktig Mac.

Tyvärr eller tack och lov är det inte riktigt så enkelt. Det finns inga garantier för att det som med diverse tricks fungerar på en Hackintosh nu, inte skulle rasa ihop vid nästa uppdatering. Vill du verkligen meka med detta så är det bara att leta reda på passande hårdvara och sätta ihop din PC/Hackintosh själv. Psystar kör dock hårt med den nyvunna uppmärksamheten och har redan lanserat en större Hackintoshmodell med namnet OpenPro Computer.

Psystar har åtminstone lyckats få rejält med PR genom att trampa i många klaver på en och samma gång. För det första genom att använda ordet Mac i produktnamnet, vilket man sedan snabbt ändrade till Open Computer. Den andra överträdelsen var att erbjuda sin Hackintosh med Leopard förinstallerat. Den tredje missen är att använda en EFI bootloader utan att fråga om lov innan eller ens nämna upphovsmannen till mjukvaran. Det kommer att bli intressant att se hur Apple väljer att ta sig an Psystar.

”The concept of the Hackintosh, while appealing from a technical standpoint and certainly a draw for the budget-minded, always seems to fall down for me when it comes to software updates (you can’t), compatibility (it’s not), and support (there ain’t none).”