Många har säkert likt mig avfärdat stereoskopisk 3D–film som en gimmick, utan att egentligen ha upplevt den senaste tekniken på området i verkligheten. Men jag har fått omvärdera detta efter en grymt djuplodande intervju i ämnet med den alltid tekniskt nyskapande regissören James Cameron.

Cameron har jobbat med att utveckla stereskopisk film med digitala kamerasystem sedan sekelskiftet och är snart på gång med storfilmen Avatar, som enligt alla uppgifter kommer att vara revolutionerande vad gäller filmteknik och självklart inspelad stereoskopiskt. Avatar som fortfarande är omgärdad med mycket hemlighetsmakeri, har fått sin premiär framflyttad till december 2009, allt för att tillräckligt många digitala 3D–biografer ska finnas tillgängliga för visning.

James Cameron Stereoscopic 3D camera

”In fact, I would go so far as to say that 10 or 15 years from now, stereo displays will be ubiquitous, from cinemas to open-air advertising, to home screens and down to handheld devices. iPhones will be in stereo. Small displays will especially benefit from stereo because the small size of the screen can be offset by using Z-depth to stack information, which will reduce visual clutter, or conversely increase the density of information held within a single visual field. It may be that eventually all of our news and information, as well as our sports and entertainment, will come to us in stereo.”