Igår hittade jag en intressant pryl att skriva om. Intressant dels för att det verkade vara en ovanligt smart NAS, men även för namnet och formatet. Jag själv, Steve Jobs och några andra delar nämligen en fascination kring datorer i kubformat, särskilt om de dessutom heter Cube.

Synology Cube Station CS407 är en liten server som fixar en massa smarta funktioner. Dessutom är den frikostig vad gäller hårddiskutrymme. Du kan peta in upp till 4 SATA–diskar som går att köra som RAID 0, 1 eller 5. FTP server finns, liksom PHP/MySQL.

Men det som jag fastnade mest för var den inbyggda servern för iTunes. Lägg all musik i denna burk och dela ut den till alla datorer i ditt hemnätverk. Den snygga svarta kuben är dessutom effektsnål, 15 W när den jobbar och 10 W med vilande hårddiskar.

När jag landat på jobbet i morse uppstod ett märkligt sammanträffande. Alldeles bakom det skrivbord jag lade beslag på, satt nämligen en av IT–snubbarna och installerade just denna sköna svarta lilla burk. Teknikern ifråga var helt lyrisk över hur flexibel och smart Cube Station är. Den är dessutom riktigt lätt att administrera genom sitt webbgränssnitt.

Synology Cube Station CS407 finns att köpa från sisådär 5 500 kronor inklusive moms. Bland annat hos inWarehouse.