Apples trogna partner vad gäller digital distribution – Akamai, meddelar att de nu klarar av att leverera HD–video globalt.

Det verkar onekligen vara mer än ett slumpartat sammanträffande att detta besked dök upp en knapp vecka innan Apples ”The Beat goes on.”–presentation.

Det skulle passa ypperligt bra att Apple spottar upp sin videodistribution genom iTunes Store till att klara av HD precis efter det att NBC spelat ut sitt korkade försök att få Apple att vekna vad gäller villkoren för videoförsäljning. Det skulle inte förvåna mig om NBC kommer krypande tillbaks till moderskeppet innan årsskiftet för att få ett nytt avtal, istället för att dissa de trogna kunder de fått via iTunes Store.

”Delivering premium HD content is a critical way for our customers to attract and delight their audiences in today’s highly competitive media environment. We are just at the beginning of a very exciting market opportunity for delivering premium HD content. Consumer demand exists, broadband is ready, and businesses are looking for ways to maximize the value of their high-production HD content.”
–Mike Afergan, CTO, Akamai

HD kan vara nyckeln till att få Apple TV som redan från start varit klar för HD–video att skjuta fart. Särskilt nu när HD–DVD och Blu–Ray konstellationerna fortsätter att puckla på varandra och skrämma bort kunder i drivor från HD i fysiskt format.