Näst efter Steve Jobs, är Jonathan Ive den som har störst inflytande vad gäller Apples produktutveckling. Som chefsdesigner sedan 1996 (anställd 1992), har Jony haft stort inflytande på Apples lyckade satsning vad gäller avancerad produktdesign och produktionsteknik.

Macworld UK uppmärksammar (kanske av misstag) en lång och mycket intressant artikel från förra året, som går lite mer på djupet kring det lagarbete som ligger bakom utvecklingen av Apples framgångsrika produkter. Jag har själv snuddat vid denna artikel tidigare, men den är hursomhelst värd att läsa i sin helhet även såhär ett år senare.

”Most of Ive’s team live in San Francisco, and rumor has it that the starting salary for the group is around $200,000, some 50% above the industry average. They work together in a large open studio with little personal space but great privacy. Many Apple employees aren’t allowed in, for fear they’d catch a glimpse of some upcoming product. A massive sound system pumps up the music. Ive invests his design dollars in state-of-the-art prototyping equipment, not large numbers of people. And his design process revolves around intense iteration — making and remaking models to visualize new concepts.”

Det goda samarbetet med Steve Jobs för att vända den vilsna Appleskutan efter Jobs återkomst 1997, illustreras av arbetet med den produkt som räddade Apple – iMac.

”To understand how to make a plastic shell look exciting rather than cheap, Ive and others visited a candy factory to study the finer points of jelly bean making. They spent months with Asian partners, devising the sophisticated process capable of cranking out millions of iMacs a year. The team even pushed for the internal electronics to be redesigned, to make sure they looked good through the thick shell. It was a big risk for Jobs, Ive, and Apple.”