Nu har Apple för första gången fått en riktigt hård utmanare vad gäller digital musikförsäljning. Samtidigt som Virgin Digital lägger ned och lämnar DRM–stinna musikprenumeranter i sticket, slår den största näthandlaren i världen upp portarna för sin nya musiktjänst.

Amazon MP3 har kickat igång i en väl fungerande betaversion. Från start finns två miljoner låtar i hög MP3–kvalitet utan DRM och med bra prisnivå dessutom. Frågan är bara vad Amazon har erbjudit skivbolagen för att gå med på dessa fina villkor.

Hög kvalitet vad gäller musik är för mig ett måste, därför har iTunes Store inte varit särskilt lockande förrän den senaste satsningen med iTunes Plus. Ännu så länge verkar Apple inte fått med sig något annat skivbolag än EMI på denna satsning (eller om det nu var tvärtom var så att EMI fick med sig Apple) på musik med hög ljudkvalitet utan DRM–hinder, även hos Amazon MP3 dominerar EMI än så länge, tillsammans med en stor mängd oberoende skivbolag.

Jag har köpt en del musik från iTunes Store i det nya DRM–fria iTunes Plus–formatet. Märkligt nog fanns inte senaste singeln från Kraftwerk som iTunes Plus när jag kollade senast (Allt övrigt med Kraftwerk finns som iTunes Plus), hos Amazon MP3 hittade jag den däremot. Testade att ladda ned från Amazon trots att försäljningen sägs vara begränsad till USA. Eftersom jag råkade ange Cupertino, CA med Zip Code 95015 när jag matade in adressuppgifter, så gick det som en dans att ladda ned musiken.

Vid köp av hela album används automatiskt det lilla programmet Amazon MP3 Downloader för att hantera nedladdning samt inpetning till iTunes. Funkar riktigt smidigt. Själva butiksdelen är däremot inte särskilt inspirerande och finessrik ännu, men vad gör det när lågt pris kombineras med hög ljudkvalitet. Liksom genom iTunes Store går det att provlyssna på 30 sekunder från alla låtar.

Digitaliseringen ligger på oantastliga 256 Kbps VBR med LAME 3.97.

John Gruber har skrivit lite mer om Amazon MP3, liksom Christopher Breen hos Playlist. Skivbolagen har fri prissättning, vilket innebär att priset säkert är satt lågt idag för att utmana Apple. Det ska bli mycket intressant att se vad Apple kan kontra med på musiksidan.