Om en timme har Apples specialevent dragit igång och vi får se vilka godsaker Apple bullat upp med. Att fokus ligger på Mac är helt klart. Sedan blir det antagligen uppdatering av iPod i september samt Mac OS X 10.5 Leopard i oktober. Lägg till en ny iPhone för de större Europeiska marknaderna och julhandeln kommer säkert att slå alla rekord.

Att det blir en nydesignad iMac idag står helt klart. iLife och iWork i nya upplagor verkar dessutom troligt. Apples sorgligt eftersatta nättjänst .Mac kommer helt säkert att få åtminstone någon sorts översyn, förhoppningsvis en större.

Vad som annars kan väntas dyka upp är oklart. Det kan tänkas att en ny superkompakt MacBook lanseras. Mac Pro kan få någon form av uppdatering. Men vad händer med Mac mini?

Två alternativ är troliga. Antingen får vi se en försiktig uppdatering som gör Mac mini mer prisvärd (Core 2 Duo), eller så försvinner Mac mini helt.

Till dessa kan läggas en tredje variant som jag lockas av. Nämligen att Apple gör en ny Cube. En Mac mini i något större format som klarar sig med lite billigare komponenter och är något enklare att uppgradera.

Såhär såg det ut när G4 Cube introducerades vid Macworldmässan i New York 2000. De läckra, men alltför kostsamma, akrylkuberna började levereras augusti samma år.

Macworld New York 2000 – The G4 Cube Introduction

Som gammal Cubeägare lockas jag av tanken på att kubfantasten Steve Jobs inte ger upp, utan ger oss ytterligare en läcker kub att leka med. Hur det nu än blir med denna dröm så har vi en trevlig kväll framför oss, helt garanterat.