Christopher Breen har gjort en liknelse som många säkert håller med om kring iTunes Store och skivbranschen. Det är dags att skivbolagen som en ansvarsfull förälder släpper taget och låter avkomman iTunes Store, som mognat rejält, leda vägen.

Detta inlägg kommer med anledning av att Universal Music Group beslutat att inte förnya sitt avtal med Apple och iTunes Store. Något som mest liknar ett desperat försök att hävda kontroll över en utveckling som sedan länge sprungit ifrån de alltmer krympande skivbolagsjättarna.

”iTunes, representing youth and change, will continue to grow and gain influence. Universal and the other majors have had their day of unlimited power and influence, but that day is coming to an end. The question that remains is how they will deal with this inevitable future.”

I praktiken betyder säkert Universals beslut att allt fortsätter som förut ändå, bara att man smäller i dörren och höjer rösten lite. Den enda del av musikbranschen som faktiskt ökar i omsättning är just nedladdad musik, där Apple med iTunes Store som bekant dominerar rejält. Om Universal skulle välja att bojkotta iTunes Store på riktigt, skulle säkerligen aktieägarna skrika högt.