Fake Steve Jobs har satt ihop en skön beskrivning av hur det gick till när musikbranschen lät Apple kliva in och dominera vad gäller försäljning av musik på nätet.

”Here’s the thing. These guys could have done what we did. In the early days of the Internet, everyone figured the majors would build digital distribution arms. But they didn’t do it, because they didn’t understand technology, and they didn’t want to invest in building this expertise, and they were freaked out about piracy and paralyzed with fear. So we stepped in.”

FSJ jämför situationen som uppkommit inom musikbranschen idag, med när IBM i PC–erans barndom, inte insåg att kontrollen över operativsystemet var nyckeln till att dominera i datorbranschen. Resultatet blev att IBM mer eller mindre gav bort en monopolmarknad till Microsoft genom DOS.

”Today in the music business we’re about where IBM and Microsoft were in 1989, when IBM finally got hit with the clue stick and realized what Microsoft was doing.”