Jonathan Schwartz, VD för Sun, stod för veckans groda genom avslöjandet att det av Sun utvecklade filsystemet ZFS, kommer att ta över som grundläggande filsystem i Mac OS X 10.5 Leopard. Påståendet från Schwartz bekräftades av Marc Hamilton, även han hög chef hos Sun, för att sedan halvt tas tillbaka igen med ett nytt uttalande från Hamilton.

Att det mycket avancerade filsystemet ZFS ingår som ett av flera hanterade filsystem i Leopard, vet vi redan från de utvecklarversioner som finns ute. Det nya är möjligheten att ZFS kan komma att ta över som förstahandsval, det filsystem som Mac OS X startar upp med.

En såpass grundläggande förändring kan lätt förklara den försening Mac OS X Leopard råkat ut för. Ett nytt patent från Apple beskriver dessutom en metod för att konvertera ett filsystem till ett annat utan att behöva flytta/kopiera filer.

Stämmer detta så blir det en rejäl utmaning för Microsoft, som fick skjuta sitt nya filsystem på framtiden för att få ut Windows Vista i någotsånär rimlig tid. Att matcha ZFS med ett egenutvecklat filsystem av samma kaliber lär inte bli lätt för Microsoft. Apple däremot kan ta ännu ett kliv framåt i utvecklingen, med hjälp av ytterligare en komponent baserad på öppen källkod.

Steve Jobs lär hursomhelst inte vara särskilt glad över att Sun gått före och släppt information om ZFS framtid i Mac OS X. Sådana stora nyheter vill Apple vara först med att berätta om vid rätt tillfälle.

Med många hårdvarunyheter ur vägen, samt datum för säljstart av iPhone spikat, ser fokus vid WWDC 2007 annars ut att vara tydligt. Det blir Leopard, Leopard och lite mer Leopard som gäller.