Få personer har betytt så mycket för hur vi samspelar med datorer idag som Susan Kare. Hennes arbete med ikoner, typsnitt och gränssnitt vid designen av Macintosh lever kvar i en eller annan form i de flesta applikationer som används idag.

Alla som har ambitionen att lyckas inom någon konstform bör ta sig tid att studera de som varit pionjärer och mästerliga inom sitt område. Vad gäller den svåra konsten att skapa datorikoner står Susan Kare i särklass som mästerlig pionjär.

Susan ansvarade för den praktiska designen av Macintosh grafiska element hos Apple från 1983 till 1986. Sedan blev hon en av de första som följde med Steve Jobs för att grunda Next. Susan arbetade som Creative Director hos Next i ett par år innan hon gick vidare med eget företag och frilansuppdrag, bland annat för Microsoft och IBM.

Den första inställningspanelen för Macintosh är ett bra exempel på Susans förmåga till tydlig design med små medel. Vad gäller sådan här bitbaserad grafik är hon en suverän designer.

Att skapa ikoner för substantiv (dator, hårddisk, penna) klarar de flesta mer eller mindre väl. Men när det kommer till verb (abstrakta begrepp) blir det genast mycket svårare.

”Some icons are easy because they’re nouns — a calender, for example. But verbs are hard to do. Undo is especially hard. I struggle year in and year out about undo.”
Susan Kare