Apple har bekräftat det många programutvecklare haft på känn. Utvecklingen av Mac OS X 10.5 Leopard är försenad och debuten skjuts upp till oktober 2007.

Enligt Apple har resurser från utvecklingen av Leopard fått flyttas, för att se till att iPhone ska vara redo för sin premiär juni 2007. Ett helt logiskt drag eftersom en försening av denna helt nya och mycket viktiga produktkategori hade fått stora efterverkningar.

Det är dessutom mycket viktigt att Leopard verkligen är komplett och hyfsat buggfri vid debuten, istället för att pressa fram en inte helt polerad produkt. Särskilt med tanke på Apples kaxiga attityd gentemot Microsoft och Windows Vista.

”This is bad news, but I, and most developers I know, have been expecting it, based on the very buggy nature of the current 10.5 seeds. Apple’s choice was to either push back the release a few months or ship a very, very buggy 10.5.0.”
John Gruber

Rent strategiskt hade det dessutom varit knepigt för Apple att mer eller mindre samtidigt lansera iPhone och Leopard. Risken hade varit att Leopard inte fått det utrymme i allmänhetens medvetande som denna generation av Mac OS X förtjänar.

Förhoppningsvis ser Apple istället till att ha fortsatt snurr på datorförsäljningen med andra metoder. Detta görs enklast genom att erbjuda gratis uppdatering till Leopard för alla som köper ny Mac från och med det datum Leopard senast skulle ha debuterat (21 juni).

Glädjande på Leopardfronten är annars att ett mer enhetligt utseende för användargränssnittet nu verkar vara på plats (Leopard seed 9a410). Polerad aluminium som fönsterkrom verkar nu äntligen försvinna helt.