Apple börjar bli riktigt duktiga på att använda sin tyngd på marknaden till att kapa åt sig fördelar. Det började med att Apple köpte upp en stor del av tillverkningskapaciteten för flashminnen inför introduktionen av iPod nano. I princip kunde ingen annan musikspelartillverkare konkurrera varken med pris eller volym vad gäller flashbaserade spelare med hög kapacitet på flera månader i och med detta strategiska drag.

Med nya Mac pro har Apple gjort en liknande uppgörelse med Intel. Den 3 GHz Xeonprocessor med fyra kärnor (Xeon X5365) som ingår (i dubbel upplaga) i den nya värstingmodellen finns inte i Intels vanliga sortiment ännu. De Xeonprocessorer i samma serie som andra tillverkare kan köpa toppar än så länge 2,66 GHz klockfrekvens (Xeon 5355).

Apple kan alltså i och med detta vara hyfsat säkra på att kunna hävda att Mac Pro är den snabbaste Xeonbaserade persondatorn åtminstone ett tag framöver. Det är inte bara vad gäller hårdvara som Apple använder denna strategi för marknadsdominans, vilket jag återkommer till lite senare.