Trots att Panic Inc tillhör de mest respekterade företagen vad gäller mjukvara till Mac, så har de inte särskilt många program i sin katalog. Panics viktigaste applikation Transmit är å andra sidan så gott som standard för alla seriösa webbproducenter när det gäller serveråtkomst via FTP.

De som har respekt för det hantverk webbutveckling innebär, har sedan många år tillbaks övergett mastodontprogram (Dreamweaver) till förmån för en mindre svit fristående program. Min egen produktionsmiljö har baserats på Transmit, Smultron och CSSEdit.

Denna uppsättning kändes helt åkej, tills jag för en knapp månad sedan fick chansen att bli betatestare för Panics integrerade webbutvecklingsprogram Coda. Med Coda får du som kan koda en webbmiljö som klarar det mesta, men utan tunga påhäng och alltför mycket automatik.

”About a year ago, we had a realization: our website-building workflow needed serious saving. So many pieces were involved: we’d have our text
editor open, of course, typing away at our site. We’d have Transmit running, saving files to the server and uploading graphics. We’d be previewing over in Safari. We’d also probably have a terminal window open to run a few command line checks, and we’d be doing some tweaking in our favorite CSS editor, and be keeping open a couple web pages of PHP reference material, and so on.
This should be easier, we realized. And cooler.”
– Cabel Sasser, Panic

Coda är grymt bra. Det finns inget sätt för mig att förhålla mig svalt objektiv till detta sköna program. Snabb och snärtig respons med alla de element man förväntar sig av ett modernt Macprogram. Fillista till vänster, arbetsfönster till höger, tabbar och möjlighet att splitta fönster horisontellt eller vertikalt.

Förutom att hantera FTP så får du en modern editor, förhandsvisning, CSS–editor, terminalåtkomst och ett inbyggt bibliotek med referensmaterial för HTML, CSS, JavaScript och PHP i en och samma applikation. Har du dina webbplatser upplagda i Transmit så kan Coda importera dessa och ger dessutom en snygg förhandsvisning av dem.

Bara att dubbelklicka på en webbplats så öppnas den för redigering, med alla tabbar du sist hade framme öppna och klara för redigering.

För egen del är det ingen tvekan om vilken arbetsmiljö jag kommer att fortsätta jobba i. Coda räcker till för nästan allt vid normalt utvecklingsarbete. Det finns dock lägen där Transmit känns mer logisk och ger mer information vid filhantering på extern server. Jag är dessutom fortfarande mer bekväm med CSSEdit vad gäller hantering och redigering av CSS–filer.

Håller du på med webb, oavsett nivå, så törs jag lova att Coda kommer att förenkla ditt arbete. Dessutom finns inspirationsfaktorn med i bilden. Det är helt enkelt betydligt roligare och mer inspirerande att hålla på med utveckling, när du har ett så genomtänkt och modernt verktyg att arbeta med.

Det är bara att ladda ned Coda för att testa denna sköna applikation på egen hand. Introduktionspriset är 79 USD, eller 69 USD för dig som redan har en licens för Transmit. Panic har skapat en riktig killer application för den växande skaran Webb 2.0–medvetna i och med Coda.