Pengar rullar in som det ska (det går bra nu) – för att citera Petter. Men vad ska Apple göra med alla pengar som strömmar in. För närvarande växer kassan med drygt en miljard USD per kvartal och uppgår nu till hela tolv miljarder USD.

Apple har hållit sig borta från att göra stora företagsuppköp, utan har när man shoppat bolag riktat in sig på mindre enheter, vilka utvecklat något som Apple behöver. Köpet av EMagic innebar i förlängningen att Garageband kunde lanseras. Samma sak har gällt för en hel del av Apples proffsprogram.

Det har spekulerats en del om Apple skulle ta steget fullt ut in i underhållningsbranschen med hjälp av uppköp. Universal Music har nämnts i dessa sammanhang. Men större uppköp verkar inte vara Apples stil.

En sak som Apple riktat in sig på i kraft av fet kassa är att trygga leveranser av kritiska komponenter. Innan iPod nano lanserades mutade Apple på detta sätt in en stor del av världens produkton av NAND–flashminne.

Ett par andra alternativ vore att göra återköp av egna aktier för att skydda sig mot uppköp, eller ge utdelning på aktier. Apple har inte gett någon aktieutdelning sedan 1995, men det är å andra sidan ovanligt att Silicon Valleyföretag gör det.

Ett intressant alternativ som BusinessWeeks Arik Hesseldahl nu lägger fram är att starta ett riskkapitalbolag för att stötta mindre och nystartade företag inom Apples eget ekosystem.

”Apple wasn’t always so successful. There was a time in the mid-1990s when the company had just enough cash to keep the doors open for two months. Those days are gone, and not likely to return—at least from the vantage point of today’s market. It seems to me that Apple could do itself a lot of good by helping other would-be entrepreneurs start new companies with great new products that will contribute to the ever-growing Apple ecosystem.”

På detta sätt kan den positiva trend Apple är inne i ytterligare förstärkas, samt dessutom säkert ge bra avkastning. En klart läsvärd artikel som även ger exempel på andra bolag som följt denna väg.