Intel har visat upp ett demosystem byggt kring en prototyp av en ny sorts processorkrets. Här är det inte frågan om två eller fyra processorkärnor per krets, utan hela 80 kärnor på en och samma lilla kiselrektangel.

Å andra sidan så handlar det inte om någon gammal x86–arkitektur heller. Processorerna är var för sig betydligt enklare uppbyggda än de vi ser i dagens Macar, men många som jobbar samtidigt innebär imponerande prestanda. Att som denna processor klara av en teraflop (1 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund) är något som för bara tio år sedan krävde en superdator som fyllde en hel datorhall.

I dagsläget finns inget sätt att ansluta denna processor till minneskretsar. Intel jobbar dock på en teknik som placerar minnet direkt ovanpå processorn. Det finns dessutom inte något sätt att hantera en sådan har processor med dagens operativsystem. Att skriva program för parallella processer är heller ingen lek.

Räkna med minst fem till tio år till innan du kan springa iväg och köpa en Mac Pro 80 Core i ditt kvarters Applebutik.