Att Apple satsade på rätt häst med skiftet till Intelprocessorer blir alltmer tydligt med tiden. Redan i år kommer nästa teknikgenombrott från Intel att bli kommersiellt tillgängligt – Penryn–processorer tillverkade med 45 nm–teknik.

När man krymper ned dagens (65 nm) Core 2 och Xeon ökar hastigheten och minskar effektförbrukningen. De kommande processorerna kommer dessutom att ha mycket mer direktanslutet cacheminne än dagens modeller, samt en snabbare vektorprocessor (SSE4).

”Breaking with Apple’s tradition of absolute secrecy in advance of official releases, the chipmaker revealed that it had specifically booted and run Mac OS X on the new processor design. Unsurprisingly, no specific testbed models were mentioned; however, the sweeping nature of the Penryn overhaul points to Apple receiving the die-shrunk Core 2 and Xeon systems as soon as the summer’s end.”