The Wall Street Journal har satt samman ett porträtt av Apples andreman Tim Cook. Tim kom till Apple för att reda ut företagets ineffektiva organisation 1998. Som Chief Operating Officer ligger Tim bakom en hel del av det som idag gör Apple till ett effektivt företag.

När Steve Jobs återhämtade sig från sin canceroperation för två år sedan klev Tim in och tog över Steves roll. Det har varit många spekulationer på sistone om vem som skulle kunna efterträda Steve om han skulle välja att dra sig tillbaka (eller tvingas till det på grund utav optionsaffärerna).

Tim Cook ligger onekligen bra till för att ta över, om än med en helt annan ledarstil än den Steve Jobs representerar. Ska vi tro på den fejkade Steve Jobs (I’m Steve Jobs, people. I invented the friggin iPod, remember? Have you heard of it?) blogg så är denna insmickrande artikel första steget i ett övertagande.

Steve (den riktiga) Jobs har annars mycket gott att säga om Tim Cook:

”Not everyone knows it, but three months after I came back to Apple, my chief operating guy quit. I couldn’t find anyone internally or elsewhere that knew as much as he did, or as I did. So I did that job for nine months before I found someone I saw eye-to-eye with, and that was Tim Cook. And he has been here ever since.”

Tim Cook såg bland annat till att Apple fick ordning på den tidigare hopplösa inventariesituationen och nu kan tillverka sina produkter betydligt mer effektivt.