Så har då Apple hett efterlängtade Special Event klarats av. Mycket godsaker blev det onekligen. I stort sett kom basen i det som diskuterats i förväg fram, men med förfiningar och detaljer som inte diskuterats i ryktessvängen.

Redan nu kan du som är nyfiken ta en titt på en strömmande video från presentationen, men räkna med att det kan bli köbildning på Interwebben tidvis.

Som vanligt vid Jobs presentationer startade det hela med uppräkning av sådant som åstadkommits. Succéhistorier kring iPodförsäljning, iPod inom bilindustrin och den nya iPod+Nike–produkten. För alla Macmodeslavar kan rapporteras att Jobs denna gång hade en riktigt snygg svart skjorta istället för den vanliga polotröjan. Men varför har karln inget bälte i jeansen?

iPod behåller samma utseende som tidigare. Däremot har lagringskapaciteten ökat till 80 GB, med längre batteritid och ljusstarkare skärm. Gränssnittet har förfinats med bättre sökmöjligheter. Nu går det dessutom att spela mer avancerade spel på iPod. Dessa köps via nya iTunes 7 och kommer att 4,99 USD per styck.

iPod nano lånar en hel del designmässigt från sin föregångare iPod mini. Höljet består nu av anodiserad aluminium med rundade långsidor. Förutom att vara mer reptålig innebär detta även att fler färger finns att välja mellan. iPod nano finns att få i blått, rosa, grönt, silver och svart. Lagringskapaciteten ligger nu på 2, 4 respektive 8 GB med rejält ökad batterilivslängd.

iPod shuffle får även den ett hölje i aluminium. För övrigt är den helt omdesignad till ett extremt litet format, men trots det med längre batteritid än sin föregångare. iPod shuffle är för närvarande världens minsta musikspelare och lagrar 1 GB musik.

iTunes 7 har fått en hel del förbättringar. Till att börja med innebär satsningen på videoförsäljning att Music droppas från butiksnamnet. iTunes Store är det som gäller framöver. iTunes 7 finns klar för nedladdning till både Mac OS X och Windows 2000/XP nu på studs.

En riktigt skön finess är att iTunes 7 nu ger tillgång till alla skivomslag som finns upplagda i iTunes Store. Har du ett konto för att köpa musik så kan iTunes 7 automatiskt lägga in skivomslag till hela din musiksamling. Det går dessutom att visa musiksamlingen visuellt genom skivomslag som kan bläddras fram.

Efter att ha sålt hela 45 miljoner TV–program (inga i Sverige!) pushar Apple nu upp videoupplösningen från 320 x 240 pixlar till det fyrdubbla, 640 x 480 pixlar. Detta räcker för att få riktigt bra kvalitet på en vanlig TV…

…vilket osökt leder in på One more thing. Långfilmsköp via iTunes Store. Först ut är som väntat filmer från Disneysfären – Disney, Pixar, Touchstone och Miramax. Från start finns 75 filmer. Introduktionspris på nya filmer blir 12,99 USD, för att sedan stiga till 14,99 USD. Äldre filmer ligger på 9,99 USD.

En glad nyhet är att man räknar med att få igång denna tjänst på den internationella marknaden under 2007. Här i Sverige finns som jag tidigare rapporterat endast tre futtiga kortfilmer från Pixar att köpa via iTunes Store.

Sedan kom en överraskning. Eller som Jobs kallade den – One last thing. Apple gör något så ovanligt som att visa upp en kommande produkt. Arbetsnamnet är än så länge iTV och består av den saknade länken mellan dator och TV. Utseendet liknar en halverad Mac mini.

iTV har inbyggd nätdel och och trådlöst nätverk, med anslutningar för USB 2.0, Ethernet, HDMI, optiskt ljud samt analoga ljud och bildanslutningar. Eftersom iTV pratar med iTunes så spelar det inte någon roll om den kopplas till en Mac eller PC. Detta öppnar upp en ganska rejäl marknad.

iTV styrs via ett gränssnitt som liknar Front Row. Första kvartalet 2007 ska den börja säljas till ett pris av 299 USD. Steve Jobs kunde glatt summera det hela med att Apple lyckats täcka upp en mängd miljöer med samma innehåll från iTunes Store.

”iTunes on a Mac or a PC. Apple’s in your living room with iTV, driving your big flat-screen TV. Apple’s in your car, with over 70 percent of the 2007 model cars offering iPod connectivity. And of course, Apple’s in your pocket, with iPods. Den, living room, car, pocket. And i hope this gives you a little idea of where we’re going. Thanks for coming, and we’ll see you all soon.”

Som avslutning på det hela spelade Grammyvinnaren John Legend live för de speciellt inbjudna gästerna.