Steve Jobs höll inte inne med hårdvarunyheterna till slutet av öppningsanförandet vid årets utvecklarkonferens. Innan genomgången av Mac OS X 10.5 Leopard drog igång, visades ersättarna till de sista PPC–baserade Macarna upp.

Det tog endast 210 dagar för Apple att genomföra skiftet till Intelprocessorer för hela datorsortimentet. Idag lanserades nya Mac Pro som ersätter Power Mac G5. En ny Xserve dyker upp i oktober. Motorn i dessa nya modeller består av dubbla Xeon dubbelprocessorer (Woodcrest Dual Core).

Mac Pro är ett riktigt kraftpaket för de som behöver en kompromisslös dator. Utandömet är samma massiva aluminiumlåda som föregångaren Power Mac G5 använder sig av. Inuti har allt ändrats. Intels effektsnåla processorer kräver inte den arsenal av olika kyltekniker som den gamla G5–an var beroende av. Detta frigör gott om utrymme för upp till fyra hårddiskar och en extra optisk enhet.

Mac Pro finns att beställa redan idag. Nya Xserve låter vänta på sig ännu ett tag och ska börja levereras i oktober. Även här ger övergången till Intels Xeonprocessorer utrymme för lite extra inkråm. Som tillägg kan dubbla nätdelar installeras för utökad redundans.