James Dickens som driver bloggen Unix Admin Corner, argumenterar för att det nya filsystemet ZFS från Sun är något som borde passa hemanvändare.

De flesta har koncentrerat sig på de fördelar ZFS erbjuder för riktigt stora lagringsinstallationer. Något som inte är så konstigt med tanke på att det i första hand tagits fram för Suns operativsystem Solaris 10. Men med tanke på att hemanvändare ofta slarvar med backup och annat kan ZFS faktiskt vara ett riktigt bra alternativ till andra filsystem.

James går igenom några av ZFS finesser såsom smidig RAID–hantering, Snapshots och möjligheten att lägga till nya hårddiskar på ett enkelt sätt. Exemplen är UNIX–nördiga, men tankegångarna intressanta.

Apple har nyligen visat intresse för ZFS. Ett riktigt modernt, snabbt och säkert filsystem kan vara ännu ett sätt att knäppa Windows Vista på näsan. Longhorn/Vista var ursprungligen tänkt att få ett nytt mer avancerat filsystem. Men som med så många finesser i Windows kommande operativsystem så lades även detta på hyllan.