John Gruber har tagit sig för att en skrämselartikel angående Mac OS X säkerhet från presstjänsten AP (Associated Press), som spridit sig likt ett virus i en massa mer eller mindre seriösa publikationer på nätet. Washington Post, CNN, MSNBC, Wired News med flera har vidarebefordrat innehållet utan att ifrågasätta det faktiska innehållet.

”What’s great about an AP story like this one is that if you’re only paying attention to the headlines, it creates the impression that there are multiple reports from all over the web corroborating the same point, when in fact it’s just one story, repeated many times over by news publications that regurgitate whatever comes in over the AP wire.”

I stort bygger storyn på att två Macanvändare klickat på en fil som innehöll en dåligt skriven trojan (Oompa–Loompa) vilken inte kunde sprida sig. Krydda detta med en säkerhetsexpert som upptäckt att Safari och ett antal andra Mac OS X–program kraschar när de försöker öppna vissa grafikfiler (buggar).

AP:s Dan Godin lyckas faktiskt brodera ut ovanstående ickehändelser till något riktigt läskigt och farligt som bara måste bli värre, snart, NU! Men eftersom inget egentligen hänt så blir slutklämmen – ”we’ll see what happens” – i skrämselartikeln ändå ganska lam. Grubers noggranna isärplockande av den smart skrivna texten är mästerlig.

Själv gillar jag Apples hantering av säkerhetsproblematiken i sin nya reklamkampanj – Get a Mac. Den reklamfilm som handlar om säkerhet och Mac OS X frånvaro av virus, pekar faktiskt bara på ett oomtvistligt faktum; Mac OS X påverkas inte av något av de mer än 114000 kända Windows–virus som är eller har varit i omlopp.

Att det sedan inte finns en enda känd och framgångsrik virusattack gentemot Mac OS X, är ett argument så gott som något för det som räknas i praktiken.