Det tjatas ofta om att vikten av att ta backup på sin kära Macs hårddisk. Det är faktiskt inte en fråga om din hårddisk kommer att dö, bara en fråga om när den gör det. Men törs vi lita på att backup–programmen klarar av sitt jobb?

Maurits som driver bloggen plasticsfuture tog det till sin uppgift att se hur en stor samling backup–program för Mac fixar att ta en exakt kopia av hårddisken. För att göra uppgiften lite svårare användes en samling filer med olika sorters metadata som testmaterial. Vilka program klarar av inte bara att kopiera filerna, men även att få med all metadata intakt.

Resultatet var inte smickrande för majoriteten av de testade programmen. Det enda som klarade uppgiften prickfritt var SuperDuper. Ett av de äldsta i gemet, Retrospect, föll på näsan rejält.

Ett väl tajmat test med tanke på att jag fick hem en ny extern hårddisk idag, komplett med Retrospect Express. Nu vet jag i alla fall vilket program jag inte ska använda.

blog.plasticsfuture.org