PLOrk (Princeton Laptop Orchestra) är en experimentell musikgrupp som inte bara använder datorer för att göra musik, utan verkligen använder datorerna som instrument. Varje musiker sitter på en kudde framför en PowerBook placerad på en specialbyggd förstärkare. Kopplat till varje förstärkare är en högtalare med sex högtalarelement som sprider ljudet runtom för att efterlikna ett akustiskt instrument.

Detta avancerade experiment är intressant eftersom det visar på nya sätt att använda datorer i musikskapande. Ett avsteg ifrån automatik och ihopmixning av ljudspår tillbaks till ett akustiskt scenframträdande med en fysiskt rumslig ljudbild.

Sedan är det fascinerande vilken möda som lagts på att tillverka själva utrustningen. Det är något speciellt med hårdvara som ser riktigt tung, rejäl och just hård ut. Kul med till synes knepiga idéer som genomförs fullt ut.

Ett antal musikstycken från premiärkonserten finns att lyssna på för den som är nyfiken.

www.tuaw.com