Nu kan Apples riktiga push för att kapa åt sig en större marknadsandel på datormarknaden börja. Konstigt nog är det Windows, eller snarare själva möjligheten att använda Windows som blir den riktiga draghjälpen. Läget kunde inte vara bättre än nu när den övriga PC–industrin blev snuvad på draghjälp av Windows Vista inför Julhandeln. Apples introduktion av Boot Camp är en riktig revolution i datorvärlden på mer än ett sätt.

Tillräckligt många är nyfikna på Mac OS X och lockade av Apples erkänt väl designade hårdvara för att låta nästa datorköp bli ett lätt val. Ska jag köpa den där anonyma PC:n som bara kör Windows, eller den coola Macen som både kör Windows från min gamla maskin (om du har rätt installationsskiva) och Mac OS X med alla sköna iLifeprogram?

De som ser en risk med att erbjuda Windows på Mac, att mjukvaruföretag ska sluta göra Macprogram och liknande har missat poängen. Det är möjligheten som räknas, inte hur många som faktiskt kommer att utnyttja den. Åkej då, spelmarknaden för Mac kanske får sig en törn, men den kommer hur som helst att vara centrerad kring Windows som den naturliga plattformen att jobba med. Det riktiga värdet är att fler kommera att få chansen att upptäcka Mac OS X.

Bara reklamvärdet i att erbjuda denna möjlighet, nu när hårdvaran (Intel) inte sätter några hinder är rent otroligt värdefullt. Säg den datortidning med självaktning som inte kommer att testa detta och därigenom få fler att upptäcka Apples kvalitet som tillverkare av både hårdvara och mjukvara. Apples hårda kontroll på sin hårdvara borde dessutom borga för stabila Windowsinstallationer, ett starkt argument för det företag som vill minska sina underhållskostnader.

De som dagligen måste brottas med Windows i arbetet kan på samma bärbara dator ha en mer sorgfri Mac OS X partition att nyttja privat. Macen kan dessutom komma ifråga i mycket högre grad vid inköp till skolor och som alternativ vid erbjudanden om Hem–PC. Eftersom Windows inte kan komma åt Mac OS X partitionen (annat filsystem) är virusrisken inget problem.

Men Boot Camp kommer säkerligen att följas av riktig virtualisering i Mac OS X Leopard. Istället för att behöva starta om datorn för att skifta system så skulle det innebära att det går att köra Windows och/eller Linux inne i ett programfönster under Mac OS X.

Precis när diverse analytiker gått ut och sänkt förväntningarna på Apples aktie med tanke på ett svagt andra kvartal (inga siffror är presenterade än), slår Apple till med denna överraskning. Aktiekursen tog direkt ett skutt uppåt när nyheten landat. Det ska bli mycket intressant att se de kommande reaktionerna från press, konsumenter och datorindustri vad gäller detta smarta drag av Apple.

Tyvärr åker jag bort ett par dagar, men är åter på måndag med mer kring denna spännande utveckling i MacWorld och här i MaxiMac.

Det är skönt att se Apple göra det de gör bäst – överraska, omdefiniera och ändra spelreglerna för de marknader de verkar inom…

www.apple.com