De senaste åren har Apples kassa växt till dimensioner nästan värdiga Joakim von Anka. Nu startar man därför ett särskilt finansbolag som ska se till att pengabingen växer sig ännu större. Av skattetekniska skäl har det nya bolaget Braeburn Capital placerats i Reno, Nevada. Braeburn är förövrigt liksom Macintosh namnet på en äppelsort.

Nevada är ett skatteparadis i USA som inte tar ut företagsskatt och inte ger ut finansiell information till IRS, den amerikanska motsvarigheten till Skatteverket.

På två år har Apples kassareserv nästan dubblerats. Vid det senaste årsskiftet hade man hela 8,7 miljarder USD i fickpengar. Apples saftiga kassa kan innebära att företaget gör återköp av aktier och ersätter aktieförmåner för anställda med kontantbonus. I annat fall kan krav komma att man börjar dela ut överskottet till aktieägarna, något Apple inte gjort sedan 1995 (och företag i Silicon Valley vanligtvis inte gör).

Ett annat alternativ kan vara att köpa upp lämpliga företag med kontanter. Om Sony fortsätter fumla med PS3 och Blu–Ray vore väl det ett intressant objekt för Apple?

www.businessweek.com