Den tävling som gick ut på att skapa en lösning för hur man bootar Windows XP på nya IntelMacar är nu avslutad. Resultatet i form av en specialskriven bootloader och en modifierad installations-CD för Windows knep första(enda)priset på drygt 13000 USD.

Snabbare än ögat har nu den vinnande lösningen, komplett med installationsinstruktion och nödvändiga filer lagts upp på tävlingens webbplats. En mer strömlinjeformad version kommer senare. För närvarande saknas bland annat mer omfattande grafikstöd (inga hårdare spel går att köra), samt rutiner för att hantera sådant som Apples iSight och Remote.

Har du tillgång till en lämplig IntelMac, en PC, en Windows XP CD och lite annat smått och gott kan du alltså redan nu ge dig på detta projekt. Men en varning är på plats, det här är inget för amatörer. För det första måste du vara hyfsat bekant med Windowstrixande, för det andra måste Macens hårddisk formateras om med en partition för Mac OS X och en för Windows XP.

Nu är hursomhelst bollen i rullning och Apple kommer att få hur mycket mediauppmärksamhet som helst. Varenda PC-tidning med självaktning kommer att kasta sig över detta och sprida gratisreklam för Apples hårdvara.

Det riktiga framsteget är när det går att kicka igång Windows eller Linux inne i Mac OS X som i Virtual PC. Varför ska man behöva boota om datorn för att använda extra operativsystem?

Personligen är jag nöjd med att ha en gammal PC som slav i min till datorverkstad moddade klädkammare. Funkar klockrent att köra från min Mac mini med Microsofts gratisprogram Remote Desktop Connection. Det här är allt jag behöver för att kolla hur de sajter jag bygger uppför sig i IE6. Perfekt för extern lagring i hemnätverket också, bara att stoppa in extra, billiga hårddiskar i fulburken allteftersom.

arstechnica.com