Doug Mohney på the Inquirer har en intressant teori om vad som kommer att driva upp Macens marknadsandel detta år. Många har spekulerat kring den så kallade iPodeffekten. Teorin går ut på att nya iPodanvändare kommer i kontakt med Apples sköna hårdvara samt smidiga mjukvara och sedan rusar in i närmaste Applebutik för att köpa en Mac. Doug köper inte riktigt detta resonemang.

”The iPod is a portable device that just happens to attach to your PC, be it a Mac or PC and people aren’t junking their PCs in large numbers for Macs. After all, 32 million iPods were sold in 2005, but only 4 million Macs. C’mon!”

Det som enligt Doug kommer att leda över datoranvändarna till Macsidan är istället Windows kommande operativsystem Vista. Samma dag som Vista släpps kommer nästan alla äldre PC:s att i ett svep verka föråldrade. Vistas höga maskinvarukrav gör att den som vill hänga med måste köpa en ny dator. Det är där övriga tillverkares alternativ kommer att se bleka ut i jämförelse med nya Macar med Intelprocessorer, Mac OS X och iLife.

”People are going to go down to their Big Box store, look at the expensive, still-ugly PCs and the nice-looking Macs, compare the two side-by-side. They’ll take a cursory look at the user interfaces between Vista and the Mac and see, well, they look pretty much alike and they have the same chips in them and the Mac can run PC software in emulation (and maybe later more directly in some fashion) but the PC can’t run Mac-ware.”

Mac OS X kommer att ha ytterligare en fördel eftersom det utvecklats under såpass lång tid. Windows Vista lär få räkna med en relativt lång startsträcka innan skiftet från äldre Windowsvarianter fått upp farten.

www.theinquirer.net