Nya iPod och iPod nano har inte det lilla uttag för extrautrustning bredvid hörlursutgången som tidigare iPod var utrustad med. Den funktionaliteten sitter nu i dockningskontakten. Det innebär att de lösningar för inspelning med mikrofon som tidigare använts inte längre fungerar.

MicroMemo från XtremeMac är en mikrofonadapter med inbyggd högtalare som använder sig av nya iPods möjlighet att spela in ljud med högre kvalitet. En mikrofon medföljer som pluggas in i ett vanligt 3,5 mm minitelejack på sidan av adaptern.

Inspelning sker enkelt med en knapptryckning. Adaptern uppges fixa inspelning med 22 KHz / 16 bit. Det finns ännu ingen uppgift om den även klarar iPods högre kvalitet 44,1 KHz / 16 bit i stereo, ej heller om mikrofonuttaget fixar stereosignal samt har mick och/eller linjenivå.