Vi har många gånger fått höra om hur noga Jonathan Ive och Apples designteam är med detaljer. Även Steve Jobs har ett öga för produktdesign och vikten av enkelhet. När det gäller iPod så visar det sig att dess fysiska dimensioner följer en gammal grundregel för att få vackra proportioner – nämligen det gyllene snittet.

Leonardo da Vinci var en av dem som grävde djupare i det faktum att sidförhållandet 1:1,618 dyker upp överallt i naturen. Många konstnärer och arkitekter har genom historien förstått att rätt proportioner ger ett behagligare intryck. De som inte har koll på detta (tråkiga ingenjörer), designar alltför ofta produkter utan att ta hänsyn till denna urgamla kunskap. Resultatet blir då helt enkelt fel och oskönt.

iPod ligger nära idealet med sidförhållandet 1:1,67, iRiver H10 är för hög med sina 1:1,75 och Creative Nomas Zen Xtra är för fet med 1:1,47.

www.deltaflow.com