Adobe har inte låtit Apples försök att slå sig in på proffsfotosidan gå obemärkt förbi. Nu lanserar man en publik beta på sin fotoapplikation Lightroom som ett svar på Apples Aperture. En gratis betaversion för att få ordning på de problem en helt ny applikation alltid dras med är ett smart drag, något många anser var Apples största miss vad gäller den starkt kritiserade Aperture.

En stor fördel med Lightroom är att den använder sig av Adobes Camera Raw för att hantera konvertering av bilder från över 100 olika kameramodeller. Dessutom har Lightroom inte samma massiva krav på processorkraft som Aperture, den klarar sig med Mac OS X 10.4, 1 GHz G4:a, 768 MB minne och 1024 x 768 i skärmupplösning.

Den offentliga debuten sker imorgon på Macworld Expo i San Fransisco. Det går dock alldeles utmärkt att ladda hem ett eget exemplar redan nu. Kolla igenom dokumentationen ordentligt, det finns ett antal kända buggar från start. Macworld har dessutom lagt upp en första genomgång av programmet. Helt klart är att Apple får en tuff konkurrent till Aperture i och med Adobes Lightroom.

www.macworld.com