David Sobotta som i nästan tjugo år jobbat för Apple, främst med att sälja till statliga myndigheter, har en något kritisk syn på företagets nuvarande position. Apple rider just nu på en framgångsvåg och många aktieanalytiker surfar gärna med och drar upp förväntningarna.

David pekar på att även mindre bakslag kan få Apples aktie att tappa rejält med tanke på de höga förväntningarna. Får vi se ett bakslag vad gäller datorförsäljningen inför Intelskiftet? Håller musikförsäljningen på att tappa fart? Hur kommer Apple att klara sig om Steve Jobs inte driver på?

”Apple has always been an either or company when viewed by the media. It can either do no wrong or can’t get anything right. At some point I’m also betting the media starts taking some effective shots at the negative aspect of Apple’s dominant position in the on line music world. Apple will no longer be the underdog darling.”

Klart intressant läsning, om än åt det lätt pessimistiska hållet. Alltid spännande att få perspektiv från personer med erfarenhet och viss insyn.

Även BusinessWeek tar upp riskerna med alltför uppblåsta förväntningar på Apple.