Den har motstått många försök att kastas ut ur sortimentet men har envist hållit sig kvar. Men nu har klockan klämtat för den sista Macen med traditionell bildskärm. eMac har försvunnit ur det vanliga konsumentsortimentet. Men som den kämpe denna gulliga och bulliga tingest är så håller den sig kvar i utbudet gentemot utbildningssektorn.

Steve Jobs försökte för flera år sedan utropa CRT–bildskärmens död när alla iMacmodeller fick LCD–skärmar. Den var dock för dyr och känslig för utbildningssektorn varför eMac snabbt togs fram och även blev ett lågprisalternativ för konsumentmarknaden.

Eftersom Mac mini klivit fram som ett rejält lågprisalternativ och eMac visat sig svår att uppdatera (komplicerat och dyrt hölje) finns nu inget behov av denna modell. Undantaget är utbildningssektorn som tydligen fortfarande föredrar tåliga allt–i–ett–datorer.