Orsaken till att Windows Longhorn inte lyfte från marken var att det helt enkelt inte gick att få detta jätteprojekt att fungera. Microsofts vanliga sätt att producera programkod, med tusentals programmerare som jobbar på varsin bit kod för att sedan slå ihop allt till en stor kodmassa skulle inte klara av jobbet. Jim Allchin som är ansvarig för utvecklingen av Microsofts Longhorn/Vista krävde en revolutionerande förändring av hur Microsoft fungerar.

”In 2001 Microsoft made a documentary film celebrating the creation of Windows XP, which remains the latest full update of Windows. When Mr. Allchin previewed the film, it confirmed some of his misgivings about the Windows culture. He saw the eleventh-hour heroics needed to finish the product and get it to customers. Mr. Allchin ordered the film to be burned.”

Microsoft kunde inte möta hotet från mjukvaruföretag som hade ett enklare sätt att utveckla och sjösätta nya produkter. Varje förändring av Windows ställde till problem i någon annan del av operativsystemet. Nya konkurrenter såsom Google och Mozilla kunde retsamt enkelt lansera sådant som var planerat för nästa Windowsversion.

”The best of the programs from rivals were like Lego blocks — they had a single function and were designed to be connected onto a larger whole. Google and even Microsoft’s own MSN online unit could quickly respond to changes in the way people used their PCs and the Web by adding incremental improvements.”

Allchin tog hjälp av kodpuritaner inom Microsoft till att ta fram en ny utvecklingsmodell för att snabba upp utvecklingsprocessen. Man tog sedan det drastiska beslutet att börja om från början med en enklare version av operativsystemet.

”While Windows itself couldn’t be a single module — it had too many functions for that — it could be designed so that Microsoft could easily plug in or pull out new features without disrupting the whole system. […] Microsoft would have to throw out years of computer code in Longhorn and start out with a fresh base. It would set up computers to automatically reject bug-laden code. The new Longhorn would have to be simple.”

Longhornkrisen förklarar till stor del den omorganisation som Microsoft just startat. Man har delat upp företaget i tre enheter för att kunna producera och leverera mjukvara snabbare och mer effektivt.

”It could take years before Windows can be as flexible as Microsoft needs it to be to pump out new features quickly. But the cultural shift is in swing.”

Detta är en mycket läsvärd artikel som ger en inblick i de problem giganten Microsoft har fått brottas med på senare tid. Historien liknar till väldigt stor del de kval Apple gick igenom när Mac OS skulle reformeras. Där slog man också i taket när nya funktioner och filsystem skulle samsas med bakåtkompatibel kod.

Räddningen den gången var att starta om från början genom att köpa Next, ta tillbaka Steve Jobs och använda NextStep/Unix som en grund att bygga Mac OS X på. Den stora skillnaden är att Apple nu har fem års försprång med ett riktigt modulärt och säkert operativsystem.