I morgon är det dags att bänka sig framför Apple TV och teven för att se Apples presentation från WWDC18. Fokus är som sig bör på utvecklare så räkna inte med några tunga hårdvarunyheter. Men lite smått och gott kan ändå dyka upp.

wwdc18 san jose

För en översikt över vad Apple hintat om och har på gång så rekommenderas en riktigt bra sammanställning inför WWDC av Samuel Axon. Detta år handlar mycket om att fila på de varierande operativsystemen och få de olika produktfamiljerna att lira bättre tillsammans. Vilket är väl så viktigt som stora språng och nya funktioner.

Vi kanske ändå får höra något om familjen MacBook som är i behov av tydligare roller och en vettig budgetmodell som ersättare för urgamla MacBook Air. Jag har alltid varit svag för de mer minimalistiska men funktionella och robusta prylarna. iPhone SE och iPad är bra exempel på sådana som gör det de ska men utan att egentligen snåla på prestanda. Nu behövs en MacBook enligt samma princip.

En trend som jag gillar med Mac är inkluderandet av Apples egna processorer som hjälpsystem. Rykten om ett komplett processorskifte för Mac kanske mer handlar om att låta en del funktioner tas över av ständigt på och strömsnåla processorer med vissa appar och iOS i botten.

Siri är ett område där Apple behöver komma med rejäla framsteg och en tydlig plan för vilken funktionalitet som ska fungera. När det inte går att lita på resultat så faller Siri bort som alternativ. Att sätta alarm är hon bra på men utöver det så brister det mesta enligt min erfarenhet. Inte minst vad gäller sökfunktionen vilket är det som verkligen borde leverera.

Annars hoppas jag på en liten personlig nystart och inspiration. Intresset för att bevaka Apple som jag vårdat under så lång tid sjönk som en sten, fast helt utan dramatik, för några månader sedan. Andra intressen har tagit mer plats istället, som musik, ljudtekniknördande och fotografi.

Mina Appleprylar är såklart centrala i dessa intressen, men mer som naturliga kanaler och verktyg för innehåll och skapande, vilket är deras viktigaste funktion.