Maskininlärning och artificiell intelligens är ett måste för att utveckla de tjänster vi i allt högre utsträckning kräver av våra prylar. Google och de andra teknikjättarna gör det främst genom att samla in all möjlig data och bearbeta dessa i massiva datacenter med dedikerad hårdvara.

Apple som håller hårt på personlig integritet för sina användare, har styrt in på en annan väg med avidentifierade data och lokal bearbetning i personlig hårdvara. Men det går bara till en viss gräns att förlita sig på processor och GPU för detta, utan att offra effekt och batteritid.

Apple Neural Engine

Därför är det helt logiskt att det nu sipprat ut uppgifter om att Apple utvecklar egna kretsar för artificiell intelligens. Apple Neural Engine är arbetsnamnet för denna nya teknik som säkert inte ligger särskilt långt fram i tiden.

Personlig integritet är ett av Apples starkaste kort. Inte minst när det står klart för allt fler hur djupt sådana som Google tränger in i våra liv.

Apples specialiserade kretsar kan dessutom användas i en mängd av Apples produkter, inte bara för iOS, utan som det visat sig även för Mac, där de ger en stark konkurrensfördel på sikt, med funktioner och tjänster som andra inte så lätt kan kopiera.

”Because of the company’s commitment to privacy and refusal to decrypt user data on its servers, processing data on devices themselves is Apple’s only real recourse.”