Det är tydligt att Apple inte haft nödvändigt fokus på Mac på senare tid. Flera var för sig mindre försummelser har resulterat i onödiga förseningar och påtvingade designbeslut.

Mac Pro

Mark Gurman har mycket intressanta observationer inifrån Apple om vad som gått snett. Förhoppningsvis blir dessa misstag en läxa som gör att Apple skärper sig och ser till att satsa det som krävs under 2017 för att reparera förtroendet.

Sedan är det faktiskt ingen katastrof om det inte kommer en ny Mac av varje modell varje år. Den som köper dagens väl utvecklade datorer med så kort prestandaperspektiv som ett år har märkliga förväntningar på vad hårdvaruprestanda kan ge.

Den som vill ha mer prestanda bör se över hela sin produktionskedja och i första hand satsa på att bli bättre på att utnyttja den kapacitet som redan finns i hårdvara, mjukvara och tjänster. Den allra viktigaste prestandafaktorn sitter mellan öronen och att lägga den tid som krävs på att hitta bra arbetssätt.

Den som inte kan göra ett gott jobb med en några år gammal Mac är troligtvis både slö och bortskämd. Så rasande snabb är inte längre utvecklingen av våra väl så kapabla trotjänare.

”Apple made a bad call in skipping two Xeon generations in the Mac Pro. I would like to think that if Apple had known Intel’s dates would slip as they have, we would have seen a new Mac Pro before now.”