Så var Apples lilla höstevent över. Troligen det sista i den lilla arenan Town Hall vid Apple Campus. Nya MacBook Pro är fin och självklart tunnare, mindre, lättare och mer kraftfull än tidigare. Magic Touch Bar är en fiffig sak men känns spontant inte som någon riktigt revolutionerande nyhet.

Föreställningen började bra med en riktigt fin film om Apples arbete med tillgänglighet på alla plattformar och en ny avdelning på webbplatsen för tillgänglighet. Sedan blev det den obligatoriska upprapningen av framgångar och stora siffror och ett par sköna nyheter för Apple TV.

Apple TV App

Minecraft kommer till Apple TV och Appen TV känns riktigt vass för att överbrygga innehåll mellan teve-/videoappar på ett personligt sätt, tyvärr lär det dröja innan den dyker upp i Sverige.

Som inledning till den huvudsakliga presentationen av nya MacBook Pro dök något så ovanligt som Apples historia upp. Apple brukar så gott som aldrig blicka bakåt annars.

https://youtu.be/RDpOB-OXypQ

För 25 år sedan dök den första riktigt portabla Macen upp med ett nytt upplägg som alla sedan följt, med indraget tangentbord och stöd för handlederna med styrdon i mitten.

https://youtu.be/4BkskUE8_hA

Nya MacBook Pro innebär att MacBook Air 11-tum och den urgamla snikmodellen MacBook Pro 13-tum äntligen försvinner ur sortimentet. Kvar finns en bred uppställning MacBook, MacBook Pro (även äldre) och gamla MacBook Air som billigaste alternativ.

MacBook Pro

Men frågorna kring utvecklingen av iMac och utveckling eller avveckling av Mac mini och Mac Pro återstår. Ny iMac bör i alla fall komma tidigt våren 2017 när lämpliga nya Intelprocessorer är tillgängliga.

Men det duger inte att låta produktserier stå still flera år utan uppdatering om Apple vill behålla förtroendet från den (hittills) trogna skaran användare i den kreativa sektorn.

https://youtu.be/BzMLA8YIgG0

En fingervisning om fortsatt seriös satsning på Mac bör snarast ges för att inte tappa initiativet till inspirerande nygamla uppstickare som Microsoft.