I datorerans barndom beskrevs ofta de industrihallsenorma bestarna med sin klena kapacitet som elektronhjärnor. Den här metaforen har hållit i sig, fast i omvänd form med en modell för hur våra hjärnor fungerar som är baserad på datorterminologi. Inget kunde vara mer fel.

The empty brain

Att se våra hjärnor som informationsprocessorer för symbolisk information med arbetsminne och långtidslagring är långt från verkligheten. Därför blir det dessutom så fel när genombrottet för artificiell intelligens bara ses som en fråga om större beräkningskapacitet och minnesförmåga.

Tensor Processing Unit

Vår hjärnor är något helt annat än informationsprocessorer. Robert Epstein fick många slantar att trilla ned i min hjärna med sin essä The empty brain. Läs den så kan du sedan ta en hel del av det som slängs fram vad gäller AI med en skeptisk nypa salt. Din hjärna är helt unik och går inte att replikera.

IBM phase change memory

”Your brain does not process information, retrieve knowledge or store memories. In short: your brain is not a computer”