Under Apples mest vilsna period på 1990-talet började företaget sälja licenser för klontillverkning av Macintosh. Detta var även eran av märkliga företagsvideor varav denna från 1994 är bland de mer märkliga.

Nålsticken gentemot Intel kommer sig av den korta period när PowerPC hade vassare prestanda än Intels processorer. Det här var även innan Windows 95 slog ned som en bomb 1995 och på allvar tog upp kampen med Mac OS.

Apple logo clones

I Think We’re A Clone Now bygger på den amerikanska europopmonsterhiten I Think We’re Alone Now med Tiffany från 1987.

Den uppenbara effekt som klontillverkningen hade, var att dra undan mattan för Apples egna, dyrare Macar. När Steve Jobs fick kontroll över det konkursmässiga Apple 1997 startade en rask nedmontering av klonprogrammet och 1998 släpptes iMac som banade vägen för Apples återkomst.

”The clone wars were over, but Apple had sustained serious casualties. In 1997, Apple sold a mere 2.8 million Macs.”