Om ett par dagar firar Hubbleteleskopet 26 år som rymdinstrument i människans tjänst. Det har blivit många spektakulära bilder genom åren och i februari fångades den enorma och expanderande Bubble Nebula NGC 7653 i sköna färger som skiftar med värmen i nebulosans gasmoln.

Bubble Nebula, NGC 7635

Rymdbilder lämpar sig utmärkt som bakgrund på bildskärmen så jag gjorde i ordning en beskuren version av Hubblebubblan i full Macstorlek (3200x2000px) som skrivbordsbild. Det blev liksom skrivbordsbilden för WWDC16 en skönt mörk bakgrund men med betydligt mer organisk känsla.

”The Bubble Nebula is seven light-years across—about one-and-a-half times the distance from our sun to its nearest stellar neighbor, Alpha Centauri, and resides 7,100 light-years from Earth in the constellation Cassiopeia.”