Idag är det 40 år sedan Apple grundades 1 april 1976 och favoritäpplet har ändrat skepnad många gånger genom åren. För 20 år sedan var Apple riktigt illa ute och det fanns många tänkbara köpare till det famlande företaget.

Apple foundation

Det blev nyligen känt att General Electric blev uppvaktade av Apples dåvarande CEO Michael Spindler som desperat ville sälja Apple 1996. För 2 miljarder USD hade Apple kunnat hamna hos industrijätten GE och troligen inte funnits kvar idag. Mindre känt är att en svensk tidigare samarbetspartner till GE också var intresserade av Apple.

Ericsson

Den svenska telekomjätten Ericsson som grundades 100 år innan Apple anno 1876, hade allvarliga planer kring ett återinträde på den datormarknad man dragit sig ur 1988. En genväg dit var att köpa Apple för att komma åt varumärke, immateriella tillgångar och tekniskt kunnande.

Ericsson GH337

Ericsson hade blivit riktigt starka på den unga mobilmarknaden genom utvecklingen av digitala mobilnät och tekniskt avancerade och ständigt krympande mobiltelefoner. Redan 1989 bildade Ericsson ett samägt bolag med just GE för att ta kontroll över den amerikanska marknaden och 1994 tog Ericsson helt över detta bolag och bildade Ericsson Mobile Communications.

Ericofon Cobra

Design och masstillverkning hade finslipats hos Ericsson genom den mobila utvecklingen och det finns faktiskt en hel del likheter mellan till exempel den ikoniska Ericofonen (1956 – 1982) eller Cobra som den kom att kallas, och senare produkter från Apple, i detta fall iMac G4 designad av Jony Ive.

iMac G4 side

De uppgifter jag snappat upp genom källor som påstår att de var inblandade i affären, har inte gått att verifiera och vad det var som gjorde att de extremt hemliga förhandlingarna till slut strandade är oklart. Men det är onekligen spännande att fundera på hur ett svenskägt Apple hade kunnat utvecklas.

Det är i alla fall högst tveksamt att ett Apple kontrollerat av Ericsson hade fått samma utveckling som sedan följde med köpet av NeXT och Steve Jobs återkomst. Historia är ett känsligt ämne och det är ofta små tillfälligheter som gör stor skillnad för hur den utvecklas.

Uppdatering: Den här skrönan om hur Ericsson ville köpa Apple passar ihop så bra att den nästan skulle kunna vara sann. Det mesta om själva omständigheterna i övrigt är faktiskt sant.

”Fram till och med 2007 förvärvade Ericsson företag till ett totalt pris av omkring 40 miljarder kronor.”