Apples insteg som processortillverkare med A4 till iPad och iPhone 4 möjliggjordes genom rekryteringen av Johny Srouji som nu är senior vice president for hardware technologies. Apple satsar rejält på att inte vara beroende av andra för att kunna förverkliga nya produkter som kräver integrering av hårdvara och mjukvara.

Johny Srouji

Bloomberg Businessweek fick en unik chans att komma in i några av Apples hemligaste labb och få träffa mannen bakom en stor del av Apples framgångar med produkter som ingen annan tillverkare kan matcha. Svårigheten med att integrera önskvärda funktioner med tillgängliga kretsar till iPhone bäddade för att Steve Jobs satsade fullt ut på att kunna designa egna processorer.

Artikeln börjar med historien om hur iPad Pro som ursprungligen skulle ha en A8X-processor (samma som iPad 2 har) blev försenad, vilket gjorde att iPhone 6s med A9 processor skulle komma att släppas samtidigt. Därför fick utvecklingen av A9X som iPad Pro lanserades med, skyndas på rejält, vilket Sroujis team klarade av och för vilket Johny blev rikligt belöna.

Johny Srouji Tim Cook

 

Villkoren för avancerad processortillverkning är riktigt hårda. Minsta lilla fel i design eller tillverkning innebär total förlust, här går det inte att komma dragandes med uppdatering av mjukvara för att rädda situationen. Apples test av ny chipdesign är rigorös och i labbmiljön kan ännu ej släppta processorer testköras med mjukvara.

Srouji är skolad i den Israeliska tekniksektorn baserad i Haifa som blivit riktigt het. Apple och många andra har köpt upp teknikföretag och byggt upp forskningscenter på plats i Israel. Det är långtgående strategier som portioneras ut steg för steg och gränserna för vad som är möjligt att klämma ur de små kiselbrickorna flyttas ständigt.

Att Apple just nu öppnat upp och pratar mer om den bakomliggande avancerade teknik som länge varit ganska anonym vid presentationen av nya produkter, hänger troligen ihop med aktiemarknadens tvivel på Apples förmåga att locka nya kunder. Men det står helt klart att det Apple utvecklar är något helt unikt som inte går att kopiera i en handvändning.

”I truly believe that engineers will do their best when they are constrained by either money, tools, or resources. If you become sloppy because you have too much money, that’s the wrong mindset.”