De första någotsånär överkomliga persondatorerna var främst en angelägenhet för nördiga elektronikfantaster. Det var ur den världen Apple 1 och Apple II föddes. Det som verkligen visade att det fanns direkt nytta med att ha en egen dator på skrivbordet var världens första kalkylprogram VisiCalc.

VisiCalc Apple III

Sommaren 1979 började VisiCalc säljas för 100 USD och den enda maskin som det gick att köra detta banbrytande program på var Apple II som kostade 2000 USD. För den som kunde räkna hem nyttan i att kunna göra avancerade kalkyler där det enkelt gick att laborera med variabler var kombinationen Apple II och VisiCalc ett köp givet.

Jag testade VisiCalc på en Atari 800XL med 5 1/4 floppy och gjorde min första företagsbudget på en Apple Plus med Microsofts Multiplan (föregångaren till Excel) på 1980-talet.

Kalkylprogam må kännas tråkiga och mossiga men de är en riktig långkörare som för det mesta används på ungefär samma sätt nu som då.

”This was a pivotal moment in the history of the computer industry, the moment when people realised that software sold hardware, not the other way round. VisiCalc was the first “killer app”, much as the web was the killer app for the internet.”