Taylor Swifts välformulerade öppna brev till Apple om det orättfärdiga i att erbjuda tre månaders gratis musik med Apple Music utan ersättning till artister, var ett bra upplägg för positiv PR. Apples Eddy Cue gick snabbt ut och lovade ersättning (om än inte full sådan) till artister under provperioden.

Taylor Swift Apple

Det som kunnat bli en smärre kris veckan innan debuten för Apples strömmande musiktjänst vändes snabbt till en goodwillsaga.

https://twitter.com/taylorswift13/status/612841136311390209

Taylor Swift Apple

Nu finns istället risken att Apple anklagas för olovlig konkurrens genom att subventionera provmedlemskap och därigenom köpa marknadsandelar. Inte olikt den kritik som Apple och bland annat Taylor Swift riktat mot Spotifys affärsmodell med reklamfinansierad gratislyssning.

Taylor Swift Apple

Sedan vet vi ju faktiskt inte hur bra Apple Music kommer att fungera när miljontals människor samtidigt vill testa den förinstallerade appen. Apple har en inte alltför smickrande historia med molntjänster, även om det mesta idag fungerar betydligt bättre än tidigare.

”Even in the non-cloud realm, Apple’s recent forays into media playback have been at times underwhelming.”