Orion

Det ställs lite speciella krav på rymdfarkoster som ska färdas långt från jorden under lång tid. Inte minst vad gäller att klara av den kosmiska strålning som finns utanför jordens skyddande magnetfält. Det är bland annat därför som NASAs nya rymdfarkost Orion måste förlita sig på en 11 år gammal processor till sitt styrsystem.

En 300 MHz PowerPC 750-processor på en CPU-modul från en PowerMac G3.

PowerPC 750FX användes till iBook G3 och i en förenklad version till iMac G3 och har betydligt lägre kapacitet än en vanlig iPhone. NASA har tredubbel uppsättning av hårdvaran som ständigt är beredd att träda in om någon del skulle bli skadad.

”The computer housing this chip has been completely overhauled for the Orion spacecraft with features like thicker circuit boards, vibration resistant fasteners, and ample radiation shielding.”